Jakub Rene Kosikdj

Informacje o artyście

Jakub Rene Kosik aka JRK (ur. 27 marca 1983 roku w Gnieźnie) – polski muzyk, kompozytor, aranżer, producent muzyczny, DJ oraz live-act. Znany również jako JaQb/IP oraz producent w projektach Lincoln Six Echo, Terror Smith, Jordan 2 Delta, Miss Masturbator & Babe The Hummer i wielu innych.

Wytwórnie: Traquency Records, Peppermint Jam Germany, ProgCity Germany, Plastic City Germany, Travels Holland/ Belgium, Citybeats Records, urbanTECH, urbanTEK, urbanELECTRO, urbanHOUSE, Sensual New York USA, Nine Records USA, Eletrodomesticos Brasil, Exquisite Music Portugal, Tronic Soundz Germany, Sony Music, Turbulent Calm Records Chicago USA, Universal Music, Prologic Music, Magic Records, No Border Records Germany, 001 records, Anal Records, NewLife Rec. PL, Mizumo Music USA, JRK Recs., Loft Records, TBA Switzerland.

*** Skrócona biografia ***

Pierwsze utwory rozpoczął komponować w wieku ośmiu lat przy użyciu komputera Amiga i aplikacji Noise Tracker. Już wtedy nie zadowalał się korzystaniem z gotowych sampli – tworzył więc próbki przy użyciu domowej konstrukcji samplera podłączanego do komputera.
Wraz z biegiem czasu, jego umiejętności stawały się coraz większe, by w 1994 roku przynieść pierwsze efekty: amerykańska firma Almathera opublikowała pierwszy w historii Amigi CD-ROM przeznaczony dla polskich odbiorców – CDPL – umieszczając na nim m.in. materiał Jakuba Rene Kosika. Wiele jego sampli wykorzystywanych było później w tzw. modułach muzycznych publikowanych m.in. na płycie "Dźwięki i Moduły" (wyd. ExE) czy ogólnoświatowym Aminecie.
Trzy lata później, w 1997 roku, Jakubowi udało się dostać (nie było to łatwe, gdyż miał wtedy 14 lat) na wrocławską, nocną imprezę "Technodelic Vinyl Night", gdzie poznał organizatorów: DJ Mniamos'a oraz Patrycję Hefczyńską (Husky, Oszibarack). Rozmowa zaowocowała współpracą, dzięki czemu już dwa tygodnie później wystąpił we wrocławskim klubie Liverpool jako live-act. Stał się tym samym najmłodszym na świecie producentem elektronicznej muzyki tanecznej, grającym na żywo, bez użycia komputera, gramofonów, czy odtwarzaczy CD. Oryginalna stylistyka muzyczna – połączenie house'u, acid techno i minimalu – niosła za sobą szereg występów w całej Polsce: zarówno w klubach, jak i na otwartej przestrzeni, przy okazji tzw. teknivali. Został również rezydentem w legendarnej wrocławskiej Masce.
Zaledwie rok po swoim pierwszym występie, czeska oficyna wydawnicza – CDC Records – opublikowała pierwszy, limitowany album Jakuba: Meadow 303, na którym znajdowało się osiem ścieżek opartych, zgodnie z tytułem, w głównej mierze na brzmieniu rolandowskiego TB-303.
W 2000 roku Jakub Rene Kosik opublikował kolejny album – Live Acid Sessions (wyd. LeKOS, PL) – tym razem w całości nagrany na żywo, zarówno studyjnie, jak i podczas imprez, na których występował.
Wraz z rozwojem jego kariery scenicznej, zaangażował się również w organizację imprez muzycznych, w tym m.in. serii I have my own space gdzie występował jako jedyny wykonawca, a cały przychód z biletów przeznaczał na pomoc Domowi Małego Dziecka nr 1 we Wrocławiu. Wtedy też ustanowił swój własny, jak i światowy rekord – 510 minut (8,5 godziny) tworzenia muzyki na żywo przy użyciu elektronicznych instrumentów, takich jak samplery, sekwencery, automaty perkusyjne, syntezatory, itp. – bez użycia komputera, gramofonów, odtwarzaczy CD i bez choćby jednej przerwy.
Przez cały ten czas funkcjonował jako artysta niezrzeszony, w barwach swojej jednoosobowej organizacji Individooal Products. Dopiero w 2003 przyjął akces do prestiżowej agencji bookingowej City Beats, która znana była przede wszystkim ze sprowadzania i organizowania/ współorganizowania imprez z topowymi artystami z całego świata. W tym samym czasie zaczął odsuwać się od mocnych brzmień hard techno i acid techno w kierunku tech-house'u, progressive'u i czystego techno. Dzięki City Beats zaczął występować w największych klubach polski oraz na takich eventach, jak Water Festival (trzykrotnie – w 2004, 2005 i 2006 roku, czy Mixologia), nawiązał współpracę z wieloma dużymi nazwiskami, również grając u boku takich artystów, jak Cristian Varela, DJ Preach, Southsoniks, DJ Emerson, Holgi Star, Leandro Gamez, Oxia, Marco Remus, Oliver Ho, Jack de Marseille, Asem Shama, Alex Bau, Chris Liebing, Rafael Araujo, Takaaki Itoh, Alex Flatner, Pet Duo, Lawrie Immersion, Animatek, Chris Liberator, Henry Cullen aka D.A.V.E. the Drummer, Paula Temple, Darc Marc, Julian Sandell aka Julian Liberator, Martyn Hare, Mark Hawkins...
W 2005 roku, Jakub Rene Kosik został uznany za "nadzieję roku 2006" według miesięcznika Laif. Z powodu konfliktu rozwiązał współpracę z niemiecką wytwórnią i agencją bookingową Kiddaz FM.
Wraz z Grooveliker'em, współzałożycielem City Beats w 2006 roku otworzył wytwórnię Citybeats Records wraz z czterema sub-labelami: URBANtek, URBANhouse, URBANelectro i URBANtech. Jego utwory (tworzone zarówno samodzielnie, jak i z udziałem Grooveliker-a) wydane nakładem Citybeats Records wielokrotnie plasowały się na pierwszej pozycji bestsellerów jednego z najbardziej znanych sklepów z elektroniczną muzyką taneczną – brytyjskiego Juno Records. Rok 2006 niósł za sobą również występ jako live-act na głównej scenie festiwalu Creamfields oraz na Mayday. Lista artystów, z którymi współpracował, rozszerzyła się o takie nazwiska, jak: Deep Dish, Paul Van Dyk, Bob Sinclar, Kosheen, Sven Vath, Umek, Valentino Kanzyani, Alter Ego, Anthony Rother, Johannes Heil, Westbam, The Earth, Blank & Jones, Moguai, Lady Waks, Hardy Hard, Talisman, Dominik Eulberg, Ian Pooley, Felix Krocher, Adam Sheridan, Audio Bullys, Mauro Picotto, Gabriel&Dresden, Marco V, Michael Burian, Gareth Wyn, Akila-X, San, Shapeshifters, Olav Basoski, DJ Clodagh, Jay Rogers, David Crystal, Haze, Richie Hawtin aka Plastikman, Fergie, Dave Clarke, Lucca, Scarlett Etienne, Frank Kvitta, Roni Size, Freestylers, Andy C, London Elektricity, High Contrast, Zync, Hyper...
Produkcje Jakuba zostały dostrzeżone przez takie gwiazdy, jak Terry Lee Brown Junior, The Timewriter (ci dwaj artyści sami zainteresowali się jego produkcjami, co zaowocowało stałym kontraktem wydawniczym projektu Lincoln Six Echo z najbardziej prestiżową wytwórnią tech-house na świecie – Plastic City), Milk & Sugar, Mousse T. (odpowiedzialny za wydanie białego, limitowanego winyla autorstwa Jakuba Rene Kosika i Grooveliker'a z utworem "Feel So Good" w jego wytwórni Peppermint Jam/ProgCity, która również sama zainteresowała się tą produkcją), Eric Entrena, Loco Dice, Tomcraft, Dirty Bass, Dean Facer, Bioground, Joy Kitikonti, Electric Indigo, DJ Rollo, Corvin Dalek, Leandro Gamez, czy Eddie Amador – wszyscy ci artyści chętnie grają utwory Jakuba oraz umieszczają je w swoich chartsach.
W połowie 2006 roku JRK niemal całkowicie porzucił brzmienie techno (wyjątkiem był m.in. singel winylowy dla holendersko-belgijskiej wytwórni Travels) na rzecz electro, minimal-electro, electro-house, deep-house i tech house.
Pod koniec 2006 roku Jakub Rene Kosik objął rezydenturę we wrocławskim klubie Lemoniada, gdzie wraz z DJ Adamus-em uczestniczył w stałym, wtorkowym projekcie "Suck Me Baby" zorientowanym na muzykę deep-house. Jego dyskografia zaczęła dynamicznie się rozrastać, również w remiksy, m.in. polskiego duetu "Wet Fingers" z utworem Hi Fi Superstar.
W 2007 roku Jakub Rene Kosik rozpoczął współpracę (zarówno na płaszczyźnie producenckiej, jak i bookingowej) z wytwórnią 001 records, otworzył też swoją własną wytwórnię – Traquency Records. W międzyczasie wydał kilka singli, zarówno dla niemieckiego Plastic City, jak i brazylijskiego Eletrodomesticos, portugalskiego Exquisite Music, czy nowojorskiego Sensual Records.
Wakacje 2007 ponownie obfitowały w szereg imprezowych weekendów, m.in. występ na festiwalu Delahoya Festival w mieście Cluj-Napoca w Rumunii, czy festiwalu filmów i sztuki IMPREZJE 2007.
W październiku 2007 objął rezydenturę nad projektem Future Sounds of Wrocław we wrocławskim klubie Lemoniada, gdzie - do maja 2008 roku - w każdy wtorek prezentował brzmienia deep-house i electro-minimal. Zaangażował się również w szereg innych projektów producenckich z polskimi producentami i wokalistami. Stworzył m.in. remiks utworu Sexi Flexi Natalii Kukulskiej. Od grudnia 2007 jest redaktorem i stałym współpracownikiem polskiego wydania DJ Magazine.
W połowie 2008 roku rozwiązał współpracę bookingową i wydawniczą z 001 records, zrezygnował również z jakichkolwiek działań (zarówno DJ-skich, jak i menedżerskich) na rzecz klubu "Lemoniada".
Występuje zarówno jako DJ (również z dodatkiem efektorów), jak i prawdziwy live act. Sprzęt, jakim dysponuje w studio, to m.in.: Yamaha RM1x, Korg Electribe EA-1, ER-1, ES-1, Korg Electribe ESX Valve Force, Fostex DE-1, Behringer UB-1204-FX Pro, Behringer VMX-100, Numark DM 1002 MKII, Behringer DFX69 Tweakalizer, Behringer Truth 2031A...
W Polsce jego utwory można usłyszeć na antenie radia Planeta oraz BIS, za granicą – Proton Radio, CRMK Radio, Global Beat, etc.
Pod koniec 2008 roku, Jakub Rene Kosik, wyborem czytelników DJ Magazine znalazł się w TOP 9 producentów i DJ-ów, został również uznany "głową roku" w kategorii techno za rok 2008 w plebiscycie DJ Magazine Polska Awards.
Jest jednym z niewielu na świecie, który podczas gry jako live act nie używa komputera. Jego produkcje zyskały uznanie w takich krajach, jak Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Portugalia, Belgia, Stany Zjednoczone, Japonia...

*** Dyskografia ***

# Albumy:

1998 – Meadow 303 (CDC Rec., Czechy)
2000 – Live Acid Sessions (LeKOS, Polska)

# Single/EP:

2004 – B-a-G 01 12" (Brain-a-Gain rec., Polska)
2006 – Simulation On The Ground EP (URBANtek)
2006 – All Things Going Bad (URBANtek)
2006 – She Knows How To Do It EP (URBANtek)
2006 – Bikini Burner (URBANtek)
2006 – M.H.A.T.D.T. (URBANtek)
2006 – Then I Won't Know (URBANtek)
2006 – Wild Island (URBANtech)
2006 – Deep Into My Dreams Vol. 1 (URBANtech)
2006 – Deep Into My Dreams Vol. 2 (URBANtech)
2006 – Diadem Cluster EP (URBANtech)
2006 – FM Tuner In My Head (URBANhouse)
2006 – Sunny Waterfall (URBANhouse)
2006 – Hear and Walk (URBANelectro)
2006 – Advanced Variants (URBANelectro)
2006 – Eat My Dog (URBANtek)
2006 – Terror To Cats! EP (URBANelectro)
2006 – Everybody Wants To Be An Electro Lux Whore (URBANelectro)
2006 – jako Miss Masturbator & Babe The Hummer – How Low Can A DJ Go? EP (URBANtek)
2006 – The Mob Policy EP (URBANelectro)
2006 – Dilgan Iku EP (URBANtech)
2006 – Feel So Good (Peppermint/ ProgCity records, Niemcy)
2007 – Paris Texas EP: Predator 12" (Travels – Holandia/ Belgia)
2007 – jako Lincoln Six Echo – The Park Plaza EP (Plastic City, Niemcy)
2007 – jako Lincoln Six Echo – Music Makes Me High (remix) (Eletrodomesticos, Brazylia)
2007 – jako Terror Smith – 1312 EP (Citybeats Records)
2007 – jako Lincoln Six Echo – Rheya EP (Plastic City, Niemcy)
2007 – jako Jordan 2 Delta – Stomp (Sensual Records New York, USA)
2007 – Revelation EP z remiksami Woody Mc Bride aka DJ ESP, Rafael Araujo aka Nyllon (Traquency Records)
2007 – Mafia Mike – Make Me – Jakub Rene Kosik (two remixes) (Nine Records US)
2008 – Natalia Kukulska – "Sexi Flexi" – Jakub Rene Kosik Peak Time Remix (001 records/Universal Music PL)
2008 - Wet Fingers feat. Natalia Kukulska - "Disco Lover" - Jakub Rene Kosik Remix (001 records)
2008 – Mafia Mike – Orange EP – "Orange Peak" Jakub Rene Kosik Acid Swallow Remix (Nine Records US)
2008 – Parasoul – "Revolution 303" – Lincoln Six Echo Remix (Look Ahead Records)
2008 - "Hemoglobine" incl. remixes by DJ Magazine Contest Winners - Jakub Rene Kosik (Traquency Records)
2008 - "Catching The Last Sunrise" incl. "She Was There" - Jakub Rene Kosik (Traquency Records)
2008 - "This F**king Anthem" incl. remix by Nique- Nine Records, Chicago US - NR053
2008 - Mafia Mike - "Love Song" - Jakub Rene Kosik Acid Lick Remix - Nine Records, Chicago US - NR054
2008 - "Glowstick Revenge EP" incl. "Glowstick Revenge", "Formaline" and "No One" - Nine Records, Chicago, US - NR055
2008 - "Spare Time Beats EP" incl. "Juice Meister", "Nothing Special" and "Suffix" (Homage Records - HOM004)
2008 - "Juggling The Freqs" incl. "Atom Juggle" & "Auto Shift" (Traquency Records - TRQR004)
2008 - "Desires" incl. "Desires", "Desires - Mafia Mike Remix", "Z Rays", "Creamy Track" (GALVANIC Records Germany - galvanic009-8)
2009 - "Das Boot" (Traquency Records - TRQR005)
2009 - Morri - "Harmony" - Jakub Rene Kosik remix (Global Uniting)
2009 - "Wicked Letters" incl. "Typing Wicked Letters", "Reading Wicked Letters" (Homage Records)
2009 - "Garden Animals EP" incl. "Phonk", "Garden Animals", "Massive Distortion" (Traquency Records)
2009 - "Calling Poland" incl. "Calling Poland", "Be It" (No Border Recordings Germany)
2009 - "DRPS/ PTSA EP" incl. "DRPS", "PTSA" (Traquency Records - TRQR007)
2009 - "Vaporization" incl. "Vaporization", "Six Delays" (Turbulent Calm Records USA)
2009 - "Divisible - Love Is The Cost (Jakub Rene Kosik Open Air Tech Punch Remix)" (Traquency Records - TRQR008)
2009 - "Arriving" (NewLife Records)
2009 - "Andrey Sher - Planet Earth: The Remixes" incl. Jakub Rene Kosik remix (Mizumo USA)
2009 - "Addiction" (Traquency Records - TRQR009)
2009 - jako JRK - "Anal Plug" incl. "Anal Plug", "F on M Rimming" (Anal Records - ANAL00A)
2009 - "Nothing More EP" incl. "Nothing More", "Suomi" (Traquency Records - TRQR010)

# Utwory na kompilacjach:

2006 - "Feel So Good" @ Retro Digital – Various Artists – Peppermint Jam
2007 - Lincoln Six Echo – "Hot and Cold" @ Electronic Essence Vol.2 – Tronic Soundz (TS05-4)
2007 - Lincoln Six Echo – "Nevada" @ This Is Techhouse 3 – Tronic Soundz (TS07-4)
2007 - Lincoln Six Echo – "Gillian Asks: Are You Sure?" (exclusive) – PLASTIC CITY PLAY (Plastic City)
2007 - Lincoln Six Echo – "Shauri" – Exquisite Deep Vol. 2 (Exquisite Music)
2007 - Lincoln Six Echo – "All Memories Are Traces Of Tears" – Plastic City. Shape (Plastic City)
2007 - Lincoln Six Echo – "Aeon" – Flight No. PC42 To Plastic City (Plastic City) (play003-4)
2007 - Wet Fingers – "Hi Fi Superstar" (Grooveliker & Jakub Rene Kosik – minimal rmx) @ Wet Fingers CD – Various Artists – Topless Records (TRS-004)
2008 - "Jakub Rene Kosik - "Catching The Last Sunrise" @ Music Plant - Various Artists - Laif 52-53
2008 - Jakub Rene Kosik - "Desires" (Mafia Mike's September Mood Remix)" @ Poland Calling mixed by Angelo Mike - Sony BMG
2008 - Jakub Rene Kosik - "Creamy Track" & "Desires" @ Various Artists - Galvanized - album - Galvanic Records (galvanic001-4)
2009 - Jakub Rene Kosik - "Das Boot" @ OXA Elektropunx mixed by Stefano - TBA Switzerland (TBAOXA97452)
2009 - Jakub Rene Kosik & Mafia Mike - "Remorning" @ From The Beginning Till Now - Nine Records (NR060)
2009 - Jakub Rene Kosik & Mafia Mike - "Remorning" @ Planeta FM in the mix CD (Universal Music/Magic Records)

Aktualności

Artykułów (5)

1

Jakub Rene Kosik

  • Kraj: Polska
  • Miasto: Wrocław
  • Team: Traquency Records, DJ Magazine PL, Peppermint Jam, ProgCity, Nine Records
  • WWW: www.jrk.pl/

Pozycja w rankingu

25/ 1593Głosuj

Nadchodzące imprezy

Imprezy promowane

Diamonds & Pearls

Diamonds & Pearls

JutroPacha Poznań
Beach Party Only 2017

Beach Party Only 2017

25 sierpniaAnpol Stare Olesno
ALL NIGHT

ALL NIGHT

25 sierpniaPacha Poznań
HEDKANDI

HEDKANDI

26 sierpniaPacha Poznań
Back & Forth 3.0

Back & Forth 3.0

14 październikaArena Toruń
Mayday Polska 2017

Mayday Polska 2017

10 listopadaSpodek Katowice
Transmission 2017

Transmission 2017

25 listopadaO2 Arena Praga

Imprezy

DzisiajJutroPiątek, 25 sierpniaSobota, 26 sierpniaŚroda, 30 sierpnia