Forum FTB.pl / M.I.K.E.

Sylwetki
klubowicz
Phantom 5 października 2006, godz. 14:53
M.I.K.E.

Mike Dierickx, do 2000 roku w którym to zmienił imię - Dirk, to z pewnością jeden z najbardziej rozpoznawalnych i znanych belgijskich DJ'ów i producentów muzyki elektronicznej, a przede wszystkim trance. Dlaczego od razu nie napisałem, że popularność zdobył wyłącznie dzięki trance'owym kawałkom? Powód jest prosty. Przez kilkanaście lat kariery muzycznej M.I.K.E., znany równie dobrze jako Push czy Plastic Boy, wyprodukował wiele utworów, których charakter pełen był inspiracji z rozmaitych stylów muzyki elektronicznej. Poczynająć od rave, poprzez hardcore, techno, progressive house, trance, electro, a kończąc na R&B (!), M.I.K.E. z pewnością dowiódł swej kreatywności i elastyczności w poruszaniu się miedzy najróżniejszymi gatunkami muzycznymi. Karierę muzyczną rozpoczął w 1992 roku, kiedy to w wieku zaledwie 18 lat zwrócił na siebię uwagę wytwórni USA Import Music, dzięki której to mógł zostać wydany jego pierwszy singiel zatytułowany 'A New Sign' pod aliasem Vision Act. Cztery lata później był już związany kontraktem z labelem Lightning Records, który przynależał do słynnego Bonzai Records. Na rok 1998 przypada pierwszy komercyjny sukces Dierickxa. Wówczas to wydany został utwór 'Universal Nation'. W krótkim czasie stał się przebojem i doczekał sie wielu remixów (m.in. Ferry'ego Corstena, Olivera Lieba, czy DuMonde), a także reedycji w roku 1999 oraz 2003. 'Universal Nation' podbił nie tylko trance'owe notowania, ale nawet popowe listy przebojów, co spowodowało, iż tego samego roku był licznie nagradzany w najróżniejszych podsumowaniach muzycznych. Nie dziwi zatem fakt, iż wkrótce po tym kawałku ukazały się następne świetne produkcje. 'Strange World' również został doceniony na trance'owej scenie. Fani Tiesto na pewno pamiętają, iż utwór ten został on umieszczony na kompilacji 'Magik Seven: Live in Los Angeles'. Ponadto spotykany jest on do dziś w wielu trance'owych setach, a na początku bieżącego roku doczekał się specjalnej wersji 2006 wydanej na winylu razem z remixami Filterheadz oraz Mr. Creme Fresh. Poza 'Strange World' uwagę Tijsa Verwesta przykuły również 'Till We Meet Again' (zamieszczony na Magik Six: Live in Amsterdam), 'The Anthem' (rozpoczynające kultowy set na Innercity 2000), czy 'Sunrise at Palamos' (które pojawiło się również na wspomnianym Magik Seven). Sukcesy komercyjne produkcji Dierickxa przyczyniły się w pewnym stopniu do powstania jego własnego labela - 'Scanner', który po upadku 'Lighting Records' stał się w zupełności niezależnym. Od 2004 roku dołączyło do niego kolejne wydawnictwo Mike'a Dierickxa - 'Club Elite'. Kreatywność tego artysty sprawiła, że już w kilka lat po wydaniu 'Universal Nation', światło dzienne ujrzały dwie płyty autroskie wydane pod aliasem 'Push', a są nimi: 'From Beyond' oraz 'Electric Eclipse'. W maju 2006 roku ukazał się kolejny album Dierickxa, tym razem wydany pod aliasem M.I.K.E., noszący tytuł 'The Perfect Blend'. Dwie płyty, składające się na to wydawnictwo, zawierają zarówno te bardziej popularne, już jakiś czas znane utwory, jak i zupełnie nowe kompozycje. 'The Perfect Blend' potwierdziło również wszechstronność Mike'a, ponieważ styl zamieszczonych utworów waha się od trance'u, aż po downtempo i techno.

Wysoka jakość produkcji Mike'a sprawiła, iż o pomoc w kompozycji zglosiły się do niego najróżniejsze gwiazdy nie tylko muzyki trance. Dierickx stoi za licznymi utworami Yvesa Deruytera, kawałkiem 'State of Mind' formacji Ian van Dahl oraz wieloma świetnymi, pełnymi pomysłowości remixami. W pamięci najbardziej utkwiły mi edycje: 'Back to Cali' Mauro Picotto, 'A Leaden Day' Alberta Vorne'a, 'Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss' Bloodhound Gang. Z pewnością wielu z Was kojarzy także utwory, będące efektem współpracy z Arminem van Buurenem, a mianowicie: 'Intruder' oraz 'Pound'.

Mike Dierickx to także uznany na trance'owej scenie DJ. W ubiegłym roku ukazała się zmixowana przez niego kompilacja o nazwie 'Antwerp '05'. Poza tym swą klasę potwierdził, grając wspaniałe sety na największych eventach (np. tegoroczne Trance Energy, czy Sensation). Klasę pokazał także w czasie 250 epizodu ASOT. Najwięksi fani na pewno nie pozwolą na to, by przegapili jego audycję Club Elite Sessions.

Wybrana dyskografia:
1) jako Push:
- Universal Nation / 1998
- Till We Meet Again / 1999
- Strange World / 2000
- The Legacy / 2001
- Tranzy State of Mind / 2002
- Journey of Life / 2003
- R.E.S.P.E.C.T. / 2004
2) jako Plastic Boy
- T***t / 1998
- Angel Dust / 2000
- Silver Bath / 2002
- Live Another Life / 2003
- From Here to Nowhere / 2005
3) jako M.I.K.E
- Sunrise at Palamos / 2000
- Totally Fascinated / 2004
- Fuego Caliente / 2005
- Into the Danger (vs. Andrew Bennett) / 2006
- Voices from the Inside / 2006
4) jako Solar Factor
- Urban Shakedown / 2003
5) jako Absolute
- X-Factor / 2005
VIP
Static Sense 5 października 2006, godz. 15:18
no no calkiem ciekawe
klubowicz
Phantom 26 lutego 2007, godz. 09:31
Niedawno wyszedl winyl projektu prowadzonego przez Mike'a razem z Fredem Bakerem - Active Sight: 'Time Goes By'. Polecam.
klubowicz
Aryen 17 czerwca 2007, godz. 01:07
Phantom dobry artykul. "Antwerp '05" jak dla mnie genialna kompilacja. W "The Perfect Blend" bardzo podoba mi sie gleboki, progresywny klimat. A to czego dokonal jako Push, czy Plastic Boy nie komentuje :)

4 wpisy

1